Από την υπεραισιοδοξία και το «δεν θα ξέρουμε φέτος πού θα βάλουμε τόσους τουρίστες», φθάσαμε στις προσφορές. Με άλλες προσδοκίες άρχισε η σεζόν στην Κρήτη και διαφορετικά εξελίσσεται, αυτό λένε οι φορείς του κλάδου που κρατούν πλέον μικρότερο καλάθι για να βάλουν τις τουριστικές εισπράξεις.
Ο Γιώργος Σφακιανάκης πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων είπε στην «ΠΑΤΡΙΣ» ότι ήδη πολλοί ξενοδόχοι κάνουν εκπτώσεις έως 40% από την αρχική τιμή για να γεμίσουν τα κρεβάτια των μονάδων τους, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Στην Ελλάδα φέτος το τουριστικό πακέτο που συμπεριλαμβάνει αεροπορικό εισιτήριο, διαμονή και διατροφή, αυξήθηκε περίπου κατά 40% και η χώρα μας, είναι ακριβότερη από άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο ίδιος, αν το πακέτο μιας εβδομάδας διακοπών για την Κρήτη φθάνει τα 1.500 ευρώ, στην Τουρκία σε πεντάστερο είναι 1.200 ευρώ, στην Αίγυπτο 1.000 ευρώ, στην Αλβανία που προσπαθεί κι εκείνη να πάρει ένα κομμάτι από την πίτα του τουρισμού τα 800 ευρώ.
Πού στηρίχθηκαν οι μεγάλες προσδοκίες
Εν μέσω ευρωπαϊκής κρίσης οι ξένοι επισκέπτες επανασχεδιάζουν τις διακοπές τους, αλλά και το τι θα ξοδέψουν και ο ρυθμός της ροής των κρατήσεων που ήταν καταιγιστικός τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δημιουργώντας πολύ υψηλές προσδοκίες για την πορεία της χρονιάς, άρχισε να μειώνεται αισθητά.
Ο Δημήτρης Κουμπαράκης, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων επεσήμανε ότι οι προσφορές αρχίζουν απο το 20% και φθάνουν το 40% και τόνισε ότι μέχρι σήμερα, πτώση της κίνησης καταγράφεται σε πολλές αγορές όπως είναι η γερμανική, η γαλλική, η αυστριακή, η ολλανδική.
«Λάθος τακτική οι προσφορές»
«Είναι ξεκάθαρο ότι τουρισμός υπάρχει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που αρχικά περιμέναμε» τονίζουν οι επιχειρηματίες, ενώ πολλοί λένε ότι είναι λάθος το γεγονός ότι άρχισαν ήδη οι εκπτώσεις.
«Ζήτηση υπάρχει, είναι λάθος τακτική οι προσφορές» υπογράμμισε μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, σημειώνοντας ότι κάποιοι βιάστηκαν και δεν έπρεπε να το κάνουν.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σήμερα στο νησί υπάρχουν 180.000 ξενοδοχειακές κλίνες,120.000 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και 100.000 κρεβάτια airbnb, γεγονός που δείχνει πόσο μεγάλωσε ο αριθμός των επιχειρηματιών που διεκδικούν μέρος των τουριστικών εσόδων που μοιράζεται το νησί.