Το 66,8% των πολιτών – ακόμη και καρκινοπαθείς – δεν έλαβε τη θεραπεία που χρειαζόταν την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα
Έντονο προβληματισμό στην Κρήτη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της διατροφής και της υγείας προκαλούν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που μπορεί να είναι απογοητευτικά για την υγεία των πολιτών σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά δε διαφέρουν πλέον – όπως γινόταν πιο παλιά – από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας των Κρητικών.
Μάλιστα, πέρα από τα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας των Ελλήνων πολιτών για την περυσινή χρονιά, κάτι που αφορά σαφέστατα και τους Κρητικούς, όπως λένε στο neakriti.gr εκπρόσωποι των γιατρών και των νοσηλευτών, είναι ότι το 66,8% των πολιτών άνω των 16 ετών που χρειάστηκαν ιατρική εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβε καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα. Και αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος της δημόσιας και δωρεάν Υγείας πρακτικά έχει καταργηθεί, καθώς οι περισσότεροι πολίτες, όταν έχουν ανάγκη, δυσκολεύονται είτε να επισκεφτούν γιατρό, είτε να κάνουν εξετάσεις!
Συγκεκριμένα, το 66,8% δεν επισκέπτεται γιατρό διότι δεν έχει να πληρώσει τη “δωρεάν” Υγεία. Διευκρινίζεται ότι, κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, το 54% των πολιτών χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία. Από αυτούς, το 24,3% δεν την έλαβε κάθε φορά που τη χρειάστηκε. Εκτός από το 68% αυτών που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, το 2,5% έκανε υπομονή μήπως και υποχωρήσει το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και το 1,6% δεν πήγε στον γιατρό λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής.
Οδοντίατρος; Ξέχνα το…
Αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου, ότι οι 4 από τους 5 πολίτες (77,2%) από αυτούς που έχουν ανάγκη για οδοντιατρική φροντίδα δεν πηγαίνουν στον οδοντίατρο επίσης για οικονομικούς λόγους. Μάλιστα, το ποσοστό των ακάλυπτων αναγκών για οδοντιατρική φροντίδα ήταν πέρυσι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ποσοστό 21% του φτωχού πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δεν έλαβε οδοντιατρική, στοματολογική ή ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία κάθε φορά που χρειάστηκε.
Το 24,9% με χρόνια νοσήματα
Αλλά και με τα χρόνια νοσήματα, η κατάσταση είναι σοβαρή. Ένας στους τέσσερις πολίτες (24,9%) στην Ελλάδα δηλώνει ότι έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή πάθηση. Χρόνιο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση δηλώνουν περίπου 3 στις 10 γυναίκες (27%) και 1 στους 5 άνδρες (22,6%). Χρόνιο θεωρείται το πρόβλημα υγείας ή η πάθηση που διαρκεί ή πρόκειται να διαρκέσει περισσότερους από 6 μήνες, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα, το 9% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, για διάστημα έξι μηνών ή περισσότερο, είχε περιορίσει, λόγω του προβλήματος υγείας κάποιες συνήθεις δραστηριότητες του γενικού πληθυσμού.
Το 88,2% ζητά από φίλους ηθική και οικονομική βοήθεια. Το 56,8% των πολιτών στη χώρα μας δηλώνουν πλήρως ευχαριστημένοι από τη ζωή τους και το 88,2% πως έχουν κάποιον άνθρωπο να ζητήσει ηθική, υλική και οικονομική βοήθεια. Εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση για το 13,2%, που δηλώνουν κοινωνικά αποκλεισμένοι και απομονωμένοι, ενώ το 37,6% αναφέρουν πως βίωσαν μοναξιά για κάποιο διάστημα.
«Ακόμα και στους καρκινοπαθείς»
«Όπως στην Αθήνα, έτσι και στην Κρήτη, κόβουν τις εξετάσεις ακόμα και στους καρκινοπαθείς», λέει, μεταξύ άλλων, στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.
«Η απουσία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας και οι συνέπειες στη ζωή και την υγεία του λαού από την Υγεία-εμπόρευμα, που κάθε κυβέρνηση παραλαμβάνει για να προωθήσει ακόμα πιο αποφασιστικά, αποτυπώνονται και στην έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. “για την υγεία του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω”. Διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις απαξίωσαν το δημόσιο Σύστημα Υγείας, ώστε σαν “ώριμο φρούτο” να “ανθίσει” ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας των επιχειρηματικών ομίλων με σκοπό το καθαρό, γρήγορο κέρδος», σύμφωνα με τον Δημήτρη Βρύσαλη, που τονίζει ότι «έτσι επιδιώκουν να απαξιωθεί το ΕΣΥ και να έρθει σαν “ώριμο φρούτο” ότι δε δουλεύει, δε λειτουργεί και μέσα από τη στέρεψη των προσλήψεων και των μειωμένων μισθών να επέλθει το κλείσιμο κάποιων δομών Υγείας. Όχι του συστήματος, το οποίο θα είναι εκεί, θα υπάρχει μια “λάμπα” για τους αναξιοπαθούντες, αλλά όμως ό,τι είναι “φιλέτο” και μπορεί να αποφέρει χρήματα θα “ανθίσει” διπλά, απαξιώνοντας λειτουργίες του δημόσιου Συστήματος Υγείας».
Αναφερόμενος στην Κρήτη, ο Δημήτρης Βρύσαλης καταγγέλλει: «Βλέπουμε και στο νησί μας με τις χιλιάδες λίστες αναμονής στα χειρουργεία, με την αδυναμία να κλειστεί ένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, με το κόψιμο εξετάσεων ακόμα και στους καρκινοπαθείς, όπως συνέβη σε δημόσιο νοσοκομείο στην Αθήνα. Η έρευνα αποδεικνύει ότι συμφέρον του λαού μας είναι η πάλη για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, αναβαθμισμένο Σύστημα Υγείας σε όλα τα επίπεδα με μόνιμο προσωπικό όλων των κατηγοριών πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό», όπως καταλήγει ο συνδικαλιστής.
Όσο για την καλή εικόνα που είχαμε στην Κρήτη αλλά και γενικότερα στον ελληνικό πληθυσμό ως προς την παχυσαρκία σε σχέση με άλλους λαούς; Δυστυχώς, αυτό πλέον δεν υφίσταται… Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι: Το 1,1% των πολιτών στη χώρα μας είναι ελλιποβαρείς, το 44,1% έχει φυσιολογικό βάρος, το 42,7% είναι υπέρβαροι και το 12,2% παχύσαρκοι.
Δυσκολία στη μνήμη και τη συγκέντρωση
Το 11,6% αντιμετωπίζει δυσκολία με τη μνήμη-συγκέντρωση (δε θυμούνται τίποτα ή δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε ό,τι κάνουν). Το 82,5% από αυτούς είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Το 8% αντιμετωπίζει δυσκολία με τη φροντίδα (δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτόν τους, όπως να πλένονται, να ντύνονται κ.λπ.). Το 78,1% από αυτούς είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Το 4,7% αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους (δεν τους καταλαβαίνουν ή δεν τον/την καταλαβαίνουν, παρόλο που μιλούν την ίδια γλώσσα). Το 70,1% από αυτούς είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.
Όραση, ακοή και περπάτημα
Αλλά έχει ενδιαφέρον και αναφέρουμε ακόμα ότι: Το 13,5% αντιμετωπίζουν δυσκολία στην όραση. Το 78,8% από αυτούς είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Το 11% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω αντιμετωπίζει δυσκολία στην ακοή. Το 86,6% από αυτούς είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Το 15,8% αντιμετωπίζει δυσκολία κατά τη μετακίνησή του (να περπατήσουν ή να ανέβουν/κατέβουν σκάλα χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε βοηθήματος ή βοήθειας από άλλον). Το 74,4% από αυτούς είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.
Μάστιγα η παχυσαρκία στην Κρήτη – «Συνεχώς αυξανόμενο το όριο των υπέρβαρων στο νησί»
Ο διατροφολόγος-εκπαιδευτικός στο Ρέθυμνο, Χάρης Χαρωνίτης, κάνει λόγο για καταστάσεις που πλέον και στην Κρήτη εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο…
«Εδώ και χρόνια παρατηρούμε από τις μελέτες που γίνονται ότι είναι συνεχώς αυξανόμενο το όριο των υπέρβαρων και στο νησί μας. Και το πρόβλημα αυτό συμπεριλάμβανε και ανήλικα παιδιά. Και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ένας ανήλικος είναι οριακά υπέρβαρος, κατά πάσα πιθανότητα και κατά πολύ μεγάλο ποσοστό προκύπτει ενήλικας παχύσαρκος. Παρ’ όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα σχολεία με μαθήματα στην ευέλικτη ζώνη για τη διατροφή, τα παιδιά ανταποκρίνονται, αλλά το πρόβλημα είναι οι κακές συνήθειες των γονιών και η υπερπροστατευτικότητα δείχνουν πολλές φορές στα παιδιά, που νομίζουν ότι, αν τα παιδιά τους φάνε περισσότερο φαγητό, θα είναι περισσότερο υγιή».
Καταλήγοντας, ο Χάρης Χαρωνίτης κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου, λέγοντας πως όλο και λιγότερα νοικοκυριά καταναλώνουν πλέον σπιτικό φαγητό και όλο και περισσότερα νοικοκυριά καταφεύγουν στο έτοιμο φαγητό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των μελών τους.
ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ